אלו ליקויי רטיבות ישנם, מה עושים אם גיליתם רטיבות בקירות שלכם, ומה אחריות הקבלן?
רטיבות בקיר היא אחד מליקויי הבניה הנפוצים בדירות החדשות. ניתן להתקל בה במגוון מקומות: בקירות הפנימיים של הדירה, מתחת לריצוף, בקירות החיצוניים, בחללים המשותפים, בתקרה כתוצאה מנזילות אצל השכן, בקירות החדרים הרטובים כתוצאה מבעיות איטום, ובגג (רגיל או כאשר מותקן גג רעפים).
מדובר בבעיה שאי אפשר להתעלם ממנה או להקטין מחשיבותה – לא רק שהיא יוצרת מפגע אסתטי נראה לעין, אלא במקרים רבים היא יכולה להעיד על בעיות תכנון או ביצוע, עבודה לא מקצועית של הפועלים או שימוש בחומרים לא איכותיים.
| סוגי ליקויי רטיבות
- רטיבות בקיר החיצוני בקומת הקרקע – רטיבות זו נראית בקירות החוץ הקרובים לקרקע ומתאפיינת בקילופי טיח וצבע ולעיתים גם בסימני עובש או השחרה בחלק התחתון של הקיר. לרוב, רטיבות מסוג זה מעידה על ליקויי בניה בשלב התכנון והשלד: היא מעידה שהבניין נבנה על קרקע שאינה מאפשרת למי גשמים או השקיה לחלחל, על יצירת שיפוע שגוי בשטח סביב הבניין המנקז את המים לעבר היסודות, על איטום לא מספק של קירותיו החיצוניים של הבניין, או על מצב שבו רצפת הבנין אינה גבוהה מגובה פני החצר.
- רטיבות קפילארית – במקרה זה רטיבות שמקורה במי גשמים או השקיה נספגת בקורות היסוד שאינן אטומות, ולא עברו טיפול המונע מעבר רטיבות לקורות שמעליהן. במקרה כזה המים מטפסים כנגד כח המשיכה במעלה היסודות ויכולים ליצור רטיבות מעל הפנלים, לגרום לעיוותים בפרקט, לפיצוצים במשקופים, לכתמי רטיבות על הריצוף או הקירות, ולהתפוררות של הטיח והצבע.
טיפ מהמומחים
רטיבות בקיר חיצוני של הבניין נחשבת בתור ליקוי בניה ברכוש המשותף. כיוון שמדובר על ליקוי שיכול להוביל לירידת ערך הבניין, נציגות הדיירים יכולה לתבוע את הקבלן בשם דיירי הבניין.
איטום ובידוד בחדרים הרטובים – בעיות איטום ובידוד בחדר האמבטיה והשירותים, חיבורים לא מקצועיים של מערכות האינסטלציה, ופגיעות בצנרת יוצרים אף הם רטיבות בקיר הסמוך.
- רטיבות בקיר באזור החלונות – עבודת נגרות ואלומיניום שאינה מקצועית או בעיות באיטום החלונות עלולים ליצור הזדמנויות לחלחול מי גשם או מזגנים אל הקיר. במקרים אלו נוכל לראות כתמי רטיבות או עובש סביב החלונות.
- רטיבות בגג – ביצוע עבודות הטיח והריצוף לפני איטום הגג בעונת הגשמים עלולה לגרום לחדירת מי גשם לקירות שתכלא בתוכם רטיבות. כאשר מדובר בגגות רעפים, הנחה לא נכונה המאפשרת חדירת מים היא הגורם העיקרי לדליפת מים מהגג ורטיבות בתקרה.
- רטיבות בתקרה מהשכן – יש מקרים שבהם בדירה שלכם לא יהיה ליקוי בניה ועדיין תחוו את הנזק הנגרם מכך. כך למשל, אם הצנרת של השכנים מלמעלה לא הותקנה כיאות, ייתכן שמי שירגיש את הנזילה הוא השכן מהקומה מתחת שיראה רטיבות בתקרה ובחלק העליון של הקירות. על אף שנהוג להתייחס למקרים כאלו בתור סכסוכי שכנים, כאשר מדובר בדירה חדשה ייתכן שהמקור לבעיה הוא ליקוי בניה מצד הקבלן.
| התמודדות עם רטיבות בקירות
בעיות רטיבות הן מהבעיות היקרות ביותר לטיפול עבור קבלנים, כיוון שהן מעידות על בעיות בשלבים המוקדמים של העבודה. מתוך ניסיון לצמצם עלויות ולמשוך זמן עד תום תקופות הבדק והאחריות, הקבלן מציע פתרונות אסתטיים לבעיית הרטיבות שמחזיקים מספר חודשים עד שנים, אך אינם מועילים ואינם מטפלים במקור הבעיה עצמה.
אחת הבעיות עם רטיבות היא שלוקח לה זמן להתגלות לעין, אבל בדיקות מקצועיות עשויות לגלות את קיומה עוד לפני שהסימנים מופיעים על פני השטח. בדיקת בדק בית בכניסה לדירה יכולה לחשוף האם ישנם אזורים שבהם יש סיכון מוגבר לרטיבות הנובעים מעבודה לא מקצועית או ליקויי שלד. במידה שנמצאו ליקויים מחשידים ניתן להזמין בדיקת איתור נזילות שמאתרת רטיבות בקיר מבלי ליצור נזק או לכלוך.
| תקופת אחריות קבלן על רטיבות
חוק המכר מגדיר מהי תקופת אחריות קבלן על רטיבות, המתייחסת לאיטום קירות, תקרות וגגות לדירות. עבור דירות שנקנו החל מתאריך 6.4.11, מוגדרת תקופת בדק של 4 שנים. עבור דירות שנרכשו לפני כן, מוגדרת תקופת בדק של 3 שנים.
אם ליקויי הרטיבות לא תוקנו במהלך תקופת הבדק, האחריות עליהם נמשכת גם לתקופת האחריות ומעבר לה.
| אל תפנו לקבלן ללא ליווי עו"ד ליקויי בניה
לקבלן יש אינטרס למצוא פתרון מהיר וזול ולאו דווקא את הפתרון היסודי לבעיה, ולכן פניה ישירה אליו עם הממצאים לא תניב את הפתרון הרצוי. במקרה כזה מומלץ לפנות לעורך דין ליקויי בניה שידרוש את התיקון היסודי של הליקויים.
אם הקבלן יתחמק או לא יצליח לתקן את הליקויים באופן משביע רצון, עורך הדין יוכל להוסיף לתביעה בגין נזקי הרטיבות וירידת הערך גם בקשה לפיצוי כספי עקב הצורך לקחת קבלן מומחה אחר לתיקון הנזקים וכן פיצוי על עגמת הנפש שנגרמה לכם.
⇐ גיליתם ליקויי בניה? כך תפעלו נכון
| אלפסי ושות' – משרד מוביל בתביעות רטיבות בדירות
משרד עורכי דין אלפסי ושות' הוא משרד המתמחה בתחום ליקויי בניה. בראש המשרד עומדים עו"ד יובל אלפסי, לו ניסיון רב בייצוג קבלנים בעלי סיווג גבוה ובסכסוכי קבלנים, ועו"ד רוני אלפסי המכהנת כיו"ר משותף של וועדת ליקויי בניה הארצית של לשכת עורכי הדין.
לצוות המשרד היכרות מעמיקה עם תחומי הנדל"ן, היזמים והקבלנים, הנזיקין והביטוח. הידע הרב אותו צברו במהלך השנים משרת את לקוחות המשרד בבניית האסטרטגיה המשפטית
צרו איתנו קשר בטלפון 054-2949229, בוואטסאפ או בטופס צור קשר.