בישראל עולים מקרים לא מבוטלים של דיירים סרבנים: שוכר סרבן, לא משלם או ללא חוזה שכירות שנשאר בדירה. דיירים אלו יכולים להוביל לנזקים כלכליים ולעוגמת נפש לבעל הנכס. מהם אפיקי הפעולה אותם יכולים לנקוט בעלי הנכסים? תביעה לפינוי מושכר – המדריך המקוצר.
הבעיה עיקרית במגורים בשכירות – שוכר סרבן
מחירי השכירות המטורפים בישראל גורמים למצב בו אזרחים רבים מתגוררים במדיניות של שכירות. על אף שבמרבית המקרים היחסים בין השוכר למשכיר נשארים בגבול הלגיטימיות, עולים מקרים בהם בעל הנכס נתקל בבעיה מצד השוכר.
מקרים אלו, בהם זוכה הדייר לכינוי שוכר סרבן, הם מקרים בהם השוכר לא מוכן לפנות את הדירה או לשלם בזמן. במקרים אלו, עומד לבעל הנכס אפיק פעולה עיקרי אחד.
הפעולה הנכונה – תביעה לפינוי מושכר
לאור ריבוי המקרים האמורים, נקבע הליך משפטי הקרוי תביעה לפינוי מושכר. תביעה זו אינה תביעה אזרחית רגילה, בעיקר לעניין משך ההמתנה עד לדיון בהליך.
בניגוד להליכים אזרחיים שאורכים זמן לא מבוטל, הדיון בתביעות לפינוי מושכר יתקיים לכל היותר 30 ימים לאחר המועד שנקבע להגשת כתב הגנה מטעם הנתבע.
תלונה במשטרה – רק נשמע הכרחי
על אף שלכאורה נושאים אלו מצטיירים כהשגת גבול, והמוקד האידאלי הוא פנייה למשטרה לפינוי, הדבר לא יועיל לכם. זאת לאור חוסר היכולת של המשטרה להתערב בנושאים אלו.
במידה ותיעשה פנייה למשטרה בנושאים האמורים, יוסבר למתלונן על ידי השוטר כי הוא אינו מוסמך לטפל במקרים אלו, וכי אפיק הפעולה שיכול להעניק סעד הוא פנייה לערכאה משפטית.
נקיטת דין עצמי – המותר והאסור
לא פעם יחליט בעל הנכס לבצע דין עצמי ולהקשות על הדייר הסרבן בשימוש בנכס. בית המשפט, ככלל, קובע כי אסור לבעל הנכס לבצע פעולות שונות, אף אם אלו מעוגנות בחוזה. לשם המחשה, אלו הפעולות אשר מוגדרות כדין עצמי:
- החלפת המנעול בנכס המגורים.
- ניתוק מאחד מתשתיות הבית – לרבות גז, מים וחשמל.
- הוצאת חפצי השוכר מהבית
ההמלצה – פנייה אישית או דרך עורך דין בטרם הגשת תביעה לפינוי מושכר