איחור במסירת דירה מקבלן

בשנים האחרונות התופעה של עיכוב או איחור במסירת דירה מקבלן הופכת לנפוצה יותר. יש מספר סיבות שגרמו להאצה בתופעה זו – הגידול בקצב התחלות הבניה בשנים האחרונות, הקורונה, זמינות כח האדם וחומרי הגלם בענף הבנייה ועוד.

חשוב לדעת שהחוק ובית המשפט מתייחסים בחומרה לתופעת האיחורים במסירת דירות, ובשנת 2022 אף יצא תיקון לחוק המכר (דירות) העוסק בסוגיה של פיצוי בגין איחור במסירה. אם הקבלן לא עומד במועד המסירה שנקבע בהסכם המכר, יש לכם מה לעשות. כך תממשו את זכויותיכם ותקטינו את הסיכוי לעיכוב.

| הקטנת הסיכוי לעיכוב במסירה במועד החתימה על החוזה:

רכישת דירה מקבלן מתבצעת לפני שנגמרת הבנייה ולעיתים אפילו לפני שהחלה. במועד החתימה על רכישת הדירה, נקבע גם מועד המסירה – התאריך בו הדירה אמורה להיות מוכנה ותועבר לדיירים. כדי להקטין את הסיכוי לאיחור במסירת דירה מקבלן חשוב לוודא את השלבים הבאים:

הגדרת תאריך מסירה ספציפי: קבעו תאריך קלנדרי שבו תמסר הדירה. אל תסכימו להגדרות מעורפלות כגון "30 ימים מיום שהסתיימו התיקונים בדירה", כיוון שספירת ימים והגדרות מקצועיות משאירים פתח לפרשנות.

המלצה של משרד עורכי דין אלפסי ושות'

| טיפ מהמומחים

מועד המסירה הוא תאריך משמעותי והחלטות רבות נגזרות ממנו – מועדי יציאה משכירות או מכירה של בית המגורים, רישום למוסדות חינוך ועוד. עיכוב או איחור ביחס למועד המסירה משבש את התוכניות של המשפחה וכופה עליה לחפש פתרונות שאינם נוחים לה.

  • הגבלת נסיבות חיצוניות מעכבות: חוק המכר (דירות) מאפשר לקבלן לדחות את מועד המסירה מנסיבות מוצדקות שאינן בשליטתו. בהסכם המכר ניתן להגביל את הנסיבות הנכללות בסעיף זה. כמו כן ניתן לחייב את הקבלן להודיע מראש כאשר צפויים עיכובים כתוצאה מנסיבות חיצוניות ולהעריך כמה זמן הם צפויים להוסיף עד שתקבלו את הדירה שלכם, כדי לאפשר לכם להערך מראש.

  • הגדרת שינויים המחייבים עיכוב במסירה: קבלנים מאפשרים שינויים במפרט הבסיסי, אך מתנים את השינויים בדחייה של מועד המסירה. כדי להקטין את חוסר הוודאות, מומלץ להגדיר בכתב אילו שינויים עתידים להשפיע על מועד המסירה ולהגדיר מה יהיה מועד המסירה הייעודי לאחר תום השינויים.

  • מחיקת סעיפים לא חוקיים: יש קבלנים המחתימים את הקונה על הסכמי מכר הכוללים סעיף הפוטר את הקבלן מתשלום פיצויים במקרה של עיכוב במסירת הדירה. מדובר בסעיף שאינו חוקי ואין לו תוקף, ולכן מומלץ להתעקש למחוק אותו מההסכם עוד במועד החתימה.

| פעולות לקראת סיום הבניה ומועד קבלת הדירה:

  • וידוא התקדמות הבנייה: חודשים ספורים לפני מועד סיום הבנייה המשוער מומלץ לברר מול הקבלן כיצד נראה המצב אל מול התכנונים והאם הכל מתקדם לפי לוחות הזמנים. אפשר לבקש לקיים סיור בדירה ובאתר הבניה כדי לראות מה המצב במקום ולצלם כאשר שנמצאים שם.

| מתי ניתן לקבל פיצוי בגין איחור במסירת דירה מקבלן?

  • הקבלן איחר ביותר מ-60 ימים? מגיע לכם פיצוי! חוק המכר (דירות), תשל"ג – 1973 הוא החוק שקובע מה מוגדר בתור איחור במסירת דירה מקבלן ומהו הפיצוי על כך. לפי חוק זה, אם הקבלן התעכב ביותר מ-60 ימים מהתאריך שנקבע בהסכם המכר, עליו לפצות אתכם ללא הוכחת נזק בגין העיכוב.

    שיעור הפיצוי הוא ביחס לשכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה לדירה שנרכשה, ושיעורי הפיצוי המוגדרים הם פי 1.5 לחודש עבור כל אחד מ-8 החודשים הראשונים לעיכוב, ופי 1.25 לכל חודש נוסף.

    ביולי 2022 התקבל תיקון לחוק המכר התקף כלפי הסכמים שנחתמו ממועד זה והלאה. התיקון מקטין את זמן האיחור במסירה לחודש בלבד, ומגדיר פיצוי של פי 1 עבור כל אחד מ-4 החודשים הראשונים לעיכוב, פי 1.25 לחודשים 5-10, ופי 1.5 לכל חודש נוסף.

    רוצים להעריך את שווי הפיצוי המגיע לכם?
    הכניסו את הפרטים אל מחשבון פיצוי על איחור במסירת דירה מקבלן וקבלו תשובה
המלצה של משרד עורכי דין אלפסי ושות'

| טיפ מהמומחים

מטרת חוק המכר (דירות) היא לתת תמריץ שלילי למסירת דירה באיחור, כדי שקבלנים לא ירצו לשלם סכום כה רב. הפיצוי אותו מציע החוק מעניק פתרון למי שהסתמכו על החוזה וחשבו שהדירה תהיה מקום המגורים העתידי שלהם.

  • על הקבלן להצדיק את סיבת האיחור כדי לקבל פטור מפיצוי: חוק המכר דירות מאפשר לקבלנים להשתמש בסעיפים כגון כח עליון כאשר יש הצדקה לכך. אך קבלנים רבים תולים את העיכובים באירועים שונים כגון קורונה או צוק איתן, ומנסים להמנע מתשלום עקב כך. עמדתו של בית המשפט הובהרה באמצעות פסקי דין רבים שקבעו כי לא מדובר בכוח עליון וחייבו את הקבלנים שהשתמשו בטיעון זה לפצות את הרוכשים.

    גם כאשר מדובר בעיכובים הקשורים לאישורים מהרשויות ומהגורמים המאשרים, על הקבלן להוכיח שהוא עשה כל שביכולתו על מנת לקדם את מתן האישור וכי העיכוב נגרם כתוצאה מהתנהלות הגורם המאשר.

פסק דין

פסק דין שיעניין אותך:

על פי הסכם המכר עליו חתמו, רוכשי דירות בפרויקט תמ"א 38 בבת ים היו אמורים להכנס לדירותיהם במהלך שנת 2018.

היזמים וחברות הבניה טענו שהם השלימו את הבניה, אך בשל הקורונה והסגרים לא יכלו לקבל מהעיריה את השירותים הנחוצים לצורך אכלוס הבנין. לטענתם גם סירוב הדיירים לשלם את התשלום האחרון תרם לעיכוב במסירת הדירות שנמשך 16 חודשים.

ביהמ"ש לא התרשם מטענות אלו. לאחר הליך גישור חברות הבניה נדרשו לוותר על יתרת התשלום של הרוכשים ולפצות כל רוכש בסכומים שנעו בין 130-250 אלף ש"ח לרוכש.

  • ניתן לתבוע גם על נזקים נוספים: בצעתם בדק בית עם הכניסה לדירה וגיליתם ליקויי בניה? אתם יכולים להוסיף לתביעת הפיצוי מהקבלן את התביעה על הנזקים ודרישות התיקון. כמו כן ניתן לדרוש מהקבלן השבה של ריביות, הצמדות למדדים או גביית תשלומים שנעשו שלא כדין.

פסק דין

פסק דין שיעניין אותך:

זוג קנה דירה דו מפלסית של 6 חדרים בפרויקט תמ"א 38 בחיפה. על אף כי מועד המסירה שנקבע בין הצדדים היה 15/3/16, הדירה נמסרה בפועל רק בתאריך 18/9/17 (איחור של כ-18 חודשים). כאשר הרוכשים קבלו את הדירה היא היתה במצב לא תקין - רטיבות ונזילות, סטיות מהתוכנית, העדר ריצוף, מדרגות שנבנו באופן לא תקני והיו חסרים בה חלק מהכלים הסניטריים.

לטענת הרוכשים, הקבלן אמר להם שיתקן את הליקויים רק אם יוותרו על תביעות משפטיות או פיצוי בגין העיכוב כנגדו. במפגש בין הצדדים, הקבלן אף הציע הצעה שכללה פיצוי ע"ס 150 אלף שח והמנעות מהגשת תביעה כנגד בני הזוג, זאת בזמן שעדיין היו בדירה ליקויים שלא תוקנו.

ביהמ"ש פיצה את הרוכשים וחייב את הקבלן לשלם בגין האיחור במסירת הדירה סך של 140 אלף ש"ח, בגין ליקויי הבניה 80,000 ש"ח, ובהוצאות נוספות לרבות שכירות, שכ"ט עורכי דין, הוצאות ונזק לא ממוני המסתכמים לכדי 235,000 ש"ח.

| מיצוי זכויותכם במקרה של איחור במסירת דירה

כפי שכבר נוכחנו לראות, קבלנים יודעים כיצד להשתמש בפער המידע על מנת להתחמק מפיצוי וממתן הזכויות לרוכשים. על אף שבית המשפט לתביעות קטנות יכול לדון במקרים של איחורים במסירת דירה, הניסיון מוכיח שלא מדובר בערכאה הטובה ביותר עבור הרוכשים.

כיוון שהוא מייצג את עצמו, הרוכש עלול להפסיד חלק מהפיצוי שמגיע לו ללא הוכחת נזק, בשל מגבלת סכום התביעה או משום שאינו מכיר את כל הסעיפים שבגינם הוא זכאי לתבוע. בנוסף, הקבלנים שמכירים טוב יותר את החוק ואת החומר המקצועי, יודעים להשתמש באופן שבו מתנהל ביהמ"ש לתביעות קטנות על מנת להקטין את הפיצוי, או לחייב את הרוכש להביא מומחים וחוות דעת מקצועיות שעלותם הגבוהה מקטינה אף היא את הסכום שיתקבל לכיסו בסופו של ההליך.

הדרך הטובה ביותר היא לפנות למשרד עורכי דין שמבין בנושא עיכובים ואיחורים במסירת דירה, ויבצע את כל הפעולות החוקיות בשבילכם. 

| משרד עו"ד אלפסי ושות' לשירותכם

משרד עורכי דין – אלפסי ושות' ידאג שתקבלו את הפיצוי ההולם במקרה של עיכוב ואיחור במסירת דירה מקבלן. המשרד מתמחה בסוגייה ויודע לפתור אותה ביעילות ובמקצועיות, תוך מתן יחס אישי. בנוסף, לאחר שקיבלתם את הדירה, המשרד יכול גם לעזור לכם לבצע בדק בית, פעולה אשר עוזרת לכם להבין אלו ליקויי בניה ישנם ולהתעקש עם הקבלן לתקן אותם לפני שאתם מתגוררים בה

צרו איתנו קשר בטלפון 054-2949229, בוואטסאפ או בטופס צור קשר.

Call Now Button